• info@psikologserapyanlar.com
  • 0545 602 16 41
  • Pazar Günü Hariç Her Gün= 09:00 - 17:00

Çift, Aile ve Evlilik Terapisi

PSİKOLOG SERAP YANLAR

  • ANASAYFA
  • Çift, Aile ve Evlilik Terapisi
Çift, Aile ve Evlilik Terapisi

Çift, Aile ve Evlilik Terapisi

Aile ve Çift Terapisi Nedir ?

Aile ve çift terapisi, aile içi veya ikili ilişkilerde değişim ve gelişimi sağlamak adına, bireylerin yaşadığı sorunları ele alan aileler veya çiftler arasındaki yakın ilişkinin çalışıldığı, psikoterapinin bir dalıdır. Kişilerin diğer insanlarla kurmuş oldukları iletişim ruh sağlıkları ve duygusal doyumları açısından oldukça önemli bir konudur. Ebeveyn, eş ve çocuklarla kurulan yakın ilişkilerde bu rol daha belirgin bir hal almaktadır. Yakın ilişkilerden birisi olan evlilik ilişkisinde partnerler zaman zaman çatışmalar, zorlu ve sıkıntılı dönemler yaşayabilmektedir.  Aile ve çift terapisinde amaç, partnerlerin yaşamış oldukları çatışmaların sebeplerini fark etmelerini, kendi üzerine düşen görev ve sorumlulukları anlamaları ve aile bireylerinin sağlıklı yönde değişiminin ve gelişiminin sağlanmasıdır. Çiftler genellikle birlikte görüşmeye alınırken, bazı durumlarda kişinin tek başına kendi ilişkisini gözlemleyip değerlendirebilmesi için bireysel olarak da görüşme yapılabilir.

Günümüzde aile ve çift terapisi oldukça önem kazanmıştır. Her ilişkide  birtakım sorunlar yaşanılabilir. Bazen bu sorunlar bireyleri ayrılık ve boşanma noktasına getirebilir. Aile ve çift terapisi bireylerin sorunlarına  kalıcı çözümler getirmeyi hedefler.  Aile ve çift danışmanlığı sayesinde bireyler aralarında çıkabilecek olası sorunlara karşı  baş etme becerileri kazanarak ilişkilerini daha verimli ve kaliteli şekilde sürdürebilirler. Sadece o anda yaşanılan durumlara çözüm üretilmesi değil ayrıca sonrasında yaşanılabilecek zor durumlarla da baş edilebilmesi sağlanabilmektedir. 


Aile ve Çift Terapisi Nasıl Yapılır, Süreç Nasıl İşler ?

 

Aile ve çift terapisinin ne kadar süreceğine ve ne sıklıkla yapılacağına ailenin ihtiyaçları ve terapistin gözlemleri sonucunda karar verilir. Genellikle haftada 1 veya 2 defa 50 - 90 dakika sürer. Çift terapisinde bazı yaklaşımlarda çift beraber olarak seansa alınırken bazı yaklaşımlarda ayrı ayrı olarak da seansa alınabilirler.


Aile ve Çift Terapisinin Çalışma Alanları Nelerdir ?

- Çiftler arasındaki iletişimsizlik

-Şiddetli çatışma ve kavga

- Evlilik korkusu

-Çiftler arası güven sorunu

-Kıskançlık

-Boşanma süreçleri 

-Öfke sorunları 

-Cinsel Sorunlar 

-Sadakat aldatma/aldatılma

-Duygusal İhtiyaçlar

-Travmalar 

-Evlilik öncesi hazırlıklar 

- Doğum süreci ve sonrası 


Aile ve Çift Terapisinden Kimler Yararlanabilir ?

Özellikle aile ve çift ilişkilerinde problem yaşayan herkes bu terapi yönteminden yararlanabilir. Aile ve çift terapisinin çok geniş ve yaygın bir kullanım alanı vardır. Tüm psikiyatrik/psikolojik bozukluklarda, diğer yöntemlerle birlikte kullanılabilir.

 Kullanım alanlarından bazıları aşağıdaki gibidir:

-Çift İlişkisi

-Yeme bozukluğu

-Evlilik sürecindeki problemler

-Boşanma süreci 

-Yas, Kayıp ve travmalar

- Kaygı bozukluğu, depresyon ve duygusal bozuklukları

-Alkol ve madde kullanımı

- İş stresi ve ekonomik sorunlar

-Cinsel Sorunlar

- Aldatma ve aldatılma / intihar ve öfke kontrol problemleri


Aile ve Çift Terapisi Bir İlişkiyi Kurtarır mı ?

 Terapi merkezimize gelen çiftler ilk olarak şu soruyu sorarlar;

Sizce bizim ilişkimiz kurtarılır mı ?

Bende onlara genellikle  şu cevabı veririm

Siz bu ilişkiyi kurtarmak  için ne kadar isteklisiniz ?

 

Çift terapisinde başarıya ulaşmanın ilk kuralı çiftlerin her ikisinin de ilişkilerinde sorun olduğunu kabul etmesi ve düzeltmek için istekli olmasıdır. Eşlerin ortak kararı ile alınan terapiler daha sağlıklı ilerler ve daha hızlı sonuç alınır.  Ancak çoğu zaman  ortak kararın alınması zor olabilmektedir. Bu gibi durumlarda eşinizi terapiye gitmeye ikna edemiyorsanız öncelikle bunun altında yatan nedeni anlamanız gerekmektedir.

Bunu kendisine karşı bir saygısızlık olarak görüyor ise sorunun sizde de olabileceğini bu durumun karşılıklı olduğunu söyleyerek bir uzmandan fikir almak istediğinizi belirtebilirsiniz. Bu konuşmayı ikinizin de sakin olduğu bir zamanda suçlayıcı ifadeler kullanmadan yapmanız gerekir.  Sizin bu ilişkiyi sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için üzerinize düşen sorumluluğu almaya hazır olduğunuzu göstermek ve ifade etmek karşınızdakini rahatlatmanıza yardımcı olacaktır.

Tüm çabalarınıza rağmen partneriniz terapiye gitmeyi kabul etmiyor ise bireysel olarak kendiniz bir destek alabilirsiniz. Tabi ki tek başınıza ilişkinin tüm sorumluluklarını alarak çözmeye çalışmak mümkün değildir ancak bir aile ve çift terapistiyle tek başınıza da olsa görüşmeniz yaşamış olduğunuz sorunlardaki kendi rolünüzü görmenizi, üzerinize düşen sorumlulukları fark etmenizi ve partnerinize nasıl yaklaşmanız gerektiğini anlamanızı sağlayabilir. 

Partnerinizde sizde yaşanan değişimleri ve bunun ilişkinize olumlu yansımasını gördükçe terapi sürecine daha olumlu bakmaya başlayabilir ve sonradan da olsa sürece katılmayı kabul edebilir. 


Psikolog Serap yanlar - İzmir Psikolog 
Detaylı bilgi ve randevu için hemen arayın