Kaygı, hayatımızın her döneminde karşılaştığımız herhangi bir stresli durumda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın bir parçasıdır.
Sınav kaygısı ise sadece sınav sırasında ya da hemen öncesinde yaşanan bir durum değildir. Sınav sürecinden çok daha öncesinde, kişinin kaygı hissinin artmasına ve günlük yaşantısında bazı sorunlara yol açmaya sebep olabilir.
Belirtileri; kaygıdan dolayı uyku sorunu, el titremesi, terleme, iştah problemleri, akademik performans düşüklüğü, odaklanamama, dikkat dağınıklığı, güven sorunları gibi belirtiler ile gözlemlenebilmektedir. Öfke kontrol edememe ve genel olarak gergin hissetme gibi durumlar olabilir. Bireyin gündelik yaşantısındaki sıradan aksiliklere ve strese karşı tahammül seviyesi azalabilir. Bu süreçte, özellikle dersler ve sınavla ilgili heyecan ve paniğe kapılma, karamsarlık, umutsuzluk, özgüven eksikliği gibi duygular ortaya çıkabilir.
Psikolog Serap Yanlar, sınav kaygısı ile başa çıkma çalışmamız ile kaygı hakkında bilgilendirici bir sunum çalışması, kaygı hiyerarşisi hakkında detaylı cümle çalışmaları ve nefes egzersizleri ile etkili bir çalışma süreci hedeflemekteyiz. sınava yönelik aktif bir çalışma ile bu süreçte yaşanılan stres, kaygı, heyecan, öfke, zamanı doğru yönetememe, odaklanma ve dikkat eksikliği problemlerine etkin çözüm yolları bularak doğru bir yönlendirme ile başarılı bir akademik performans amaçlamaktayız.